De tekenaar achter Lievespulletjes

De tekenaar achter Lievespulletjes

Roy Korpel is de tekenaar van alle illustraties en ontwerpjes die je bij Lievespulletjes kunt kopen. Dit maakt onze webwinkel uniek ten opzichte van andere webwinkels. Hoe werkt het proces illustreren en wat voor gedachten zit erachter? Tijd voor een interview met de tekenaar achter Lievespulletjes!

Een kijkje in de keuken bij Lievespulletjes

De draaiende motor achter Lievespulletjes is tekenaar Roy Korpel. Hij staat bekend om zijn zoete lieve illustraties. Roy is met meer dan 10 jaar ervaring in Photoshop zijn gereedschap meester. Naast de lieve illustraties maakt Roy ook flinke fotobewerkingen waar hij de werkelijkheid verdraaid in een handomdraai. Zo mag hij voor verschillende reclamebureaus, game developers en filmproducties achtergronden intekenen. Naast zijn werk als professioneel tekenaar is Lievespulletjes ontstaan. Wie is Roy en hoe is Lievespulletjes ontstaan. We vragen het aan Roy zelf!

Roy, hoe is het tekenen ooit begonnen?

Sommige mensen hebben het geluk dat ze al heel vroeg in hun leven ontdekken dat ze ergens goed in zijn. Iets waar ze geen moeite voor hoeven te doen en het automatisch oppakken of uitvoeren, zonder erbij na te denken. Het lijkt natuurlijk of aangeboren. Een stukje talent in 'iets', we lopen er allemaal mee rond. Ik heb het geluk gehad dat ik al vroeg met tekenen bezig was. Ik was ongeveer zes jaar en de Donald Duck die iedere week in de leesmap zat tekende ik na. Het was Donald Duck voor en achter en ik tekende ze overal. Tot vervelens toe. Het tekenen was en is mijn alles. In groep zes is er een notitie gemaakt door de juf of meester: "Helaas voor jou Roy bestaat het leven niet alleen uit tekenen". Zaten ze daar even mooi mis!

Tekenen en Lievespulletjes, hoe zit dat?

Tekenen loopt als een rode draad door mijn leven. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Sinds mijn oudste dochter geboren is (2008) kwam ik natuurlijk in aanraking met andere ouders. Even kletsen op het schoolplein met mama's en papa's, je kent het wel. En zo kwam het gesprek wel eens op mijn werk als tekenaar en showde ik mijn werk. "Oh wat lief, ik zou het zo aan de muur hangen", was dan soms de reactie. Zo is het idee van Lievespulletjes ontstaan. Nu maak ik speciaal voor de webwinkel artwork dat alleen bij Lievespulletjes te koop is. Ik heb nog een map van dik 4cm dik aan A4'tjes vol met schetsen en ideetjes. Dus ik ben voorlopig nog niet klaar!

 

van schets tot finish

 

Waar haal je inspiratie vandaan?

Ik haal overal mijn inspiratie uit. Het is een onrustig dingetje waar veel creatievelingen “last” van hebben. Waar je ook naar kijk, je hersenen maken er iets eigen van en het kriebelt dan meteen om mijn tekenpen te maken. Maar mijn meeste inspiratie haal ik toch wel uit mijn kinderen. Hun grappige versprekingen, het doerakken en ondeugende momenten en een heerlijke naive open geest. Ze zijn nog niet bevuild met hoe de wereld om hen heen in elkaar zit. Wat lijkt het me lekker om nog een kind te zijn!

Schets en teken je met een potlood?

Nee, schetsen tekenen met een potlood is voor mij echt al een poosje geleden. De potlood is vervangen door een groot scherm waar ik direct op kan tekenen. Het is net echt en het reageert dus net als potlood. Als ik zachtjes druk is er een dun klein lijntje. En als ik hard drukt een dikke vette streep. Er zijn veel programma's waar je in kan tekenen. Ik werk in Adobe Photoshop en dat doe ik al meer dan 10 jaar. Ik begin (net als met potlood) met een leeg wit velletje, alleen is dit dan digitaal. Ik start altijd met een simpele schets. Dit gaat soms wel 10x overnieuw tot ik tevreden ben. Snel een kleurtje erin voor het idee. Ik vind het leuk om schetsen te delen op Facebook en ben ik benieuwd naar de reacties! Ik kan het wel leuk vinden. Maar als de rest er geen bal aan vind verdiend het ook geen plekje in de shop!

 

 

tekenen en schetsen

Wat is een vector tekening?

Het is een beetje saai, maar vectoren zijn simpel gezegd een aantal coördinaten met gegevens. Als ik een vierkant zou tekenen in een vector zeg ik tegen de computer waar de hoeken zijn van het vierkant. Ik vertel aan de computer welke vulkleur en lijnkleur hij mag gebruiken. Het is niet belangrijk hoe groot of hoe klein een vector afgedrukt gaat worden. De kwaliteit is altijd hetzelfde. Er komen immers geen pixels aan te pas. Je hebt het vast zelf ooit wel eens gezien als je een kleine foto wat groter maak. Er ontstaan grote blokjes met kleur. Dit zijn pixels en die willen we meestal juist niet zien. We ervaren dat als onscherp. Met een vector tekening is de kwaliteit dus altijd gegarandeerd!

Heb je zelf een favoriet?

Ik heb er een aantal, maar als ik dan toch moet kiezen is Draakje en zijn vriendje voor mij een beetje extra speciaal. Draakje en zijn vriendje is een illustratie waarmee ik heb meegedaan aan een internationale tekenwedstrijd (Gnomon workshop). De tekening heeft uit de vele inzendingen de 2e plaats behaald en daar ben ik natuurlijk heel trots op. De tekening laat mij ook iedere keer weer even glimlachen. Er zit een bepaalde rust en vrolijkheid in. Ook erg leuk vind ik, is dat de schetslijnen hier en daar nog steeds in de tekening te zien zijn. Het is niet zo schoon wat je soms met vector tekeningen wel heb. De illustratie hangt middels in diverse kinderkamers te pronken en dat maakt me zo ontzettend blij. Ik hoop dat anderen ook steeds even moeten glimlachen als ze naar de tekening kijken. >> Bekijk hier draakje en zijn vriendje in onze shop!

kinderschilderij draakje en zijn vriendje

 

Zijn je tekeningen ook ergens anders te koop?

Het hele idee achter Lievespulletjes is dat ik als tekenaar mijn eigen webwinkel aan het vullen ben. Alle illustraties komen uit mijn eigen pen en is het de bedoeling dat dit alleen en exclusief bij Lievespulletjes blijft. We zijn met een heleboel ideeën bezig voor de toekomst. Denk aan behang met lieve illustraties en als het even kan gepersonaliseerd. Beddengoed, lampenkappen, kleedjes..  Genoeg ideetjes!

 

Kunnen mensen ook een tekening aanvragen?

Het is altijd fijn om te horen wat mensen nog missen in de winkel. Dan kunnen we kijken of er meer mensen zijn die hierna op zoek zijn. Als dit het geval is ga ik daar zeker wat mee doen. Dus als je naar iets op zoek bent en het niet kunt vinden in onze webwinkel, laat het dan zeker even weten!

 

folg ons op facebook!

 

We delen regelmatig nieuwe schetsen op Facebook en zijn dan benieuwd naar jullie reactie. Volg je ons al?

Wil je meer weten over tekenen of Roy Korpel? Bekijk dan zeker ook even zijn website!